• Kardeşlik Buluşması Mardin Artuklu Üniversitesi Ev sahipliğinde Gerçekleşti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, üniversitemizin ev sahipliğinde düzenlenen “Kardeşlik Buluşmaları Mardin Konferansı”ndan temel başlık altında ‘Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı'nı açıkladı.

Konferansa Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi öğretim üyeleri ve idarecilerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "2016 yılı birlik ve beraberliğimizin ve Mardin'in birleştirici ruhunun hâkim olduğu bir yıl olsun" temennisinde bulundu.
Davutoğlu, "Mardin şunu der: 'İnsanlık, bende çeşitlilikte birliği, birlikte çeşitliliği yaşadı.’ Kimse kimseye bir şey tahakküm etmeden, bir şey dikta etmeden karşılıklı saygı içerisinde yaşamayı Mardin öğretti. Biz şimdi 7 düvele karşı 7 iklimde mücadele ederken Mardin'in 7 kültürüne, 7 din, 7 dil anlayışına çoğulculuğuna, birlikteliğine ihtiyaç hissediyoruz" ifadelerini kullandı.

Gönülden, yürekten gelen muhabbeti dillendirdiğinde bütün kelimelerin aziz olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, "Eğer aynı kelimeler ve aynı diller nefreti, şiddeti, terörü dillendiriyorsa kötüdür, zelildir ve insanlıktan uzaktır" dedi.
Başbakan Davutoğlu, "Bir ümidimiz varsa, bir iddiamız varsa, Sultan Alparslan'ın, bir Türk sultanının ordusundaki bir Kürt'ün, Sultan Selahaddin'in ordusundaki bir Türk'ün omuz omuza vermesiyle bu tarihi yeniden inşa ederiz. Kim bizi ayıracaksa bilsin ki, 'her birimiz Alparslan, her birimiz Selahaddin Eyyubiyiz" dedi.

Mardin’in Barış ve kardeşliğin bir biblosu olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, konuşmasının devamında Mardin ruhunun ışığıyla, feyziyle geleceği birlikte inşa etme çağrısında bulunarak: “Allah'ın izniyle bütün bu tuzaklara karşı Türkiye'nin birliğini, Mezopotamya'nın, Balkanların, Kafkasya'nın, Anadolu'nun kardeşliğini tesis edeceğiz. Ve bütün kardeş halklara da seslenerek ifade ediyorum: Ey Anadolu'yu birleştiren, birleştirici ruhun öncüsü Sultan Alparslan'ın ordusundaki torunları! Ey Kudüs'e doğru yürüyen Selahaddin Eyyubi'nin ordusundaki yiğit insanları, torunları! Ey Mardin'i merkez kılıp Kudüs'e yürüyen Artuk Bey'in çocukları! Ey yedi iklimi birleştiren, birleştirici ruhun temsilcisi Osmanlı'nın evlatları! Ey Anadolu çocuklarını, Balkan çocuklarını, Kafkas çocuklarını bir istiklal aşkıyla birleştiren 1920 Birinci Meclis'in üyelerinin çocukları, Diyarbakır anneleri, şehit anneleri!Omuz omuza gelin ve birleşin.Mezopotamya çocukları, Anadolu çocukları, Kafkas çocukları, Balkan çocukları ayağa kalkın ve birleşin. Parçalayıcı, bölücü Haçlı, Moğol, sömürgeci zihniyetin bugünkü takipçilerine karşı birleştirici Mardin ruhunun ışığıyla, feyziyle geleceğimizi birlikte inşa edelim. Ey bu birleştirici ruhun merkezi olan Mardin, senin huzurundan bütün gönül coğrafyamıza, bütün kardeş halklara sesleniyorum, biz son nefesimize kadar bu birleştirici ruhun hizmetkarı olacağız ve kim bu ruh karşısında bu milleti bölmeye, son kale olan bu ülkeyi güçsüz bırakarak, mazlum milletleri sahipsiz bırakmaya çalışırsa karşısında dimdik duracağız."ifadelerini kullandı.

Türkiye için yeni bir dönemin başladığını müjdeleyerek üçyüz maddelik Master eylem planını on temel başlık altında açıklayan Başbakan Davutoğlu;toplantıda emeği geçen Mardin Artuklu Üniversitesi, Sivil Toplum kuruluşları ve toplantıya ilgi gösteren tüm Mardin halkına teşekkürlerini sunarak konuşmalarını sona erdirdi.

Davutoğlu, tarihi MardinUlu Cami’de Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in Cuma hutbesi okuduğu namazın ardından beraberindeki başbakan yardımcıları ve bakanlarla birlikte esnaf ziyaretinde bulundu.