• Geleneksel ‘5. Bulgur Pilavı Festivali’ büyük ilgi gördü

Mardin Artuklu Üniversitesi ve Mardin Bulgurcular Derneği’nin işbirliğinde Karayolları Parkında düzenlenen Geleneksel ‘5. Bulgur Pilavı Festivali’ büyük bir ilgi gördü.

Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun katkı sunduğu festivalde etli bulgur pilavı, mehir, kısır ve hedik ikramlarının yanı sıra düzenlenen ödüllü yemek yarışması festivale ayrı bir hava kattı.

Her yıl kutlanarak geleneksel hale getirilen “5.Bulgur Festivali”ne Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça,Vali Yardımcıları Ali İkram Tuna, Bahattin Çelik, Aziz Onur Aydın, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Mardin Bulgur İmalatçıları Başkanı İbrahim Zavur, Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Yönetim Kurul Üyesi Faysal Sun, Mardin’in  sanayi-iş adamları, Mardin Artuklu Üniversitesi Öğrenci ve İdari Personeli ile  iki bine yakın vatandaş katıldı.

Hilal’in bereketli toprakları üzerinde Dünya’nın en verimli ve kaliteli bulgurunun Mardin’de yetiştirildiği vurgusunun yapıldığı festivalde konuya ilişkin açılış konuşmasını yapan MAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça;

“İnsanlığın ilk mahsulünden biri olarak kabul edilen buğday Hz. Adem  aleyhisselamın  ilk gıdası arasında yer alan büyük bir nimettir. Mardin halkı olarak bulguru son derece önemsiyoruz. Mardin de yetiştirilen buğday oldukça kaliteli bir yapıya sahip.  Ispanaktan daha fazla demir ihtiva eden bulgurun faydalarını saymakla bitiremeyiz.  Ayrıca dünyaya yapılan bulgur ihracatının % 40’ının Mardin şehrimizden karşılanıyor olması da bizim için ayrı bir öneme sahip. Türkiye'de sert bulgurluk buğdayın yetiştirildiği illerin başında gelen Mardin'de Bulgur Festivalini geleneksel hale getirdik.” ifadelerini kullandı.

Böylesine kalitede zirve yapmış bir ürünün dünyaya tanıtılma noktasında eksik kalındığını belirten Ağırakça, Mardin sanayi iş adamları, sivil toplum kuruluşları ve bölgesel ve ulusal basına çağrıda bulunarak, Mardin bölgesinde yetiştirilen protein değeri yüksek kaliteli mahsullerimizin tanıtılması ve duyurulması konusunda daha fazla gayret göstermelerini talep etti.

Buğdayın beşiğinin 14. 0000 yıl önce bu topraklarda olduğunu ve bulgurun Mardin’in markası haline getirilmesi konusunda büyük çaba gösterdiklerini belirten Mardin Bulgur İmalatçıları Derneği Başkanı İbrahim Zavur;

“Bugün Mardin şehrimizde 14 adet bulgur fabrikası bulunmakta ve yılda 1500 ton bulgur üretilerek ihraç edilmektedir.  Mardin’de üretilen bulgurumuzun tüm dünyaya tanıtılması noktasında uluslar arası tarım fuarlarına katılarak Mardin’in sahip olduğu % 100 organik tahıl mahsullerinin bilinirliğini arttırmaktayız.” dedi.

Mardin bulgur İmalatçıları Derneği tarafından festivale katkı sunan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça’ya katkılarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.