• Hemşirelikte Kültürlerarası Bakım Kavramı Ele Alındı

Mardin Artulu Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen Kültürlerarası Hemşirelik ‘Bakımı ve Eğitimi’ konulu konferans Prof. Dr. Ayla Bayık Temel’in katılımı ile gerçekleşti.

12-18 Mayıs Hemşireler haftası münasebeti ile düzenlenen programa, Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Sağlık Yüksekokulu idari ve akademik personeli ve öğrenciler katıldı.

Hemşireler gününü kutlayan Mardin  Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça;

“Hemşire’nin kelime anlamının sütkardeş olduğunu hepimiz biliyoruz. Kişiye müdahale anında en yakın olan ve ulaşan kişi sıfatını taşıyan hemşirelerdir. Tıp ve  tabipler elbette önemlidir ama hemşireler hepsinden önemli bir konuma sahiplerdir. Hemşire mesleğinin yüceliğinin ve kutsiliğinin anlaşılması siz hemşire adayları için son derece önemlidir.  Hemşirelerin hastalarına şefkat, merhamet ve güleryüz ile yaklaşmaları hemşirelik mesleğinin sırrıdır ve hastaya ruh verir.” dedi.

Kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış, birlikte yaşama kültürünün en gelişmiş örneklerinden birinin yaşandığı kültür mozaiği Mardin’de, Artuklu  Üniversitesi olarak çok kültürlü yapıya uygun eğitim anlayışıyla Üniversitede Süryani dilinden Kürtçeye, Arapçadan, İngilizceye uzanan tüm dillerden eğitim verildiğinin altını çizen Ağırakça;

“Mardin’in sahip olduğu kültür çeşitliliğine uygun olarak verilen farklı dillerde ki akademik eğitimden tüm öğrencilerimizin istifade etmesini istiyorum.  Bu yüzden bu bölümden mezun olan öğrencilerimizin her alanda kendilerini yetiştirmelerini özellikle de yabancı dil konusunda hassas bir çaba ile öğrenimlerini sürdürmelerini tavsiye ediyorum. İnsanlara ulaşmanın en büyük engellerinden olan lisan probleminin hastaya ulaşılabilirlik açısından son derece önemli olduğuna da  inanıyorum ” şeklinde konuştu.

İslami tıp tarihine de değinen Ağırakça, İslam dünyasındaki ilk şifa ve tıp kurucularına değinerek sağlık konusunda tarihten günümüze uzanan tıp ilminin aşamalarından söz etti.

Kültürel tutum, inaç ve davranışlar bireyin yaşam tarzını ve dolayısıyla sağlık koşullarını etkilediğini söyleyen Ege Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu  Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayla Bayık Temel;

“Son 50 yılda hemşirelikte kültürlerarası bakım kavramı yeni bir disiplin olarak ortaya çıkmıştır ve giderek ilgi görmektedir. Farklı kültüre sahip hemşireler, benzer biçimde farklı kültürel özellikleri olan bireylere, ailelere ve toplum gruplarına bakım verirler. Hemşirelik bakımı, bakım alan bireyin kültürel özelliklerinden etkilenir. Bunun yanı sıra, hemşirenin kültürü de planladığı bakım girişimlerini biçimlendirir, hemşirelik bakımını etkiler.” Dedi.

Hemşirelerin kültürlerarası bakımı nitelikli biçimde verebilmeleri açısından, kültürlerarası hemşirelik eğitiminde yararlanılacak kuramlara kısaca değinen Prof. Dr. Ayla Bayık Temel kültürlerarası hemşirelik bakımının amacı, önemi, bu bakıma karşıt görüşler ve engellerin açıklamalarını görsel çalışmalarla öğrencilere aktardı. Ayrıca  Prof. Dr. Bayık, Hemşirelik eğitim programlarının kültürlerarası bakım yaklaşımı ile düzenlenmesi için eğitim yöntemlerine örnekler vererek önerilerde bulundu.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü