• Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalından etkin katılım

Romanya’nın Apolonia Üniversitesi (Universitatea Apollonia Din İaşi) tarafından düzenlenen “Globalizm Bağlamında İletişim ve Çok Kültürlülük” temalı uluslararası sempozyuma Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı tarafından yapılan katılım damgasını vurdu.

Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan çok sayıda akademisyen ve araştırmacının iştirak ettiği Romanya’nın İaş şehrinde düzenlenen ve üç gün süren sempozyumun farklı oturumlarında katılımcılar “küreselleşme”  olgusunu ele alarak toplum hayatında çok büyük yenilikleri beraberinde getiren teknolojik gelişmeler, bilgi toplumu ve çok kültürlülük gibi konuları masaya yatırdılar

Üç yüze yakın akademik tebliğin sunulduğu ve adeta bir bilgi şölenine dönüşen “Globalizm Bağlamında İletişim ve Çok Kültürlülük” sempozyumuna Mardin Artuklu Ünivesitesi  adına Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalından Doç. Dr. Refik Süleyman, Öğretim Görevlisi Ramazan Pertev, Öğretim Görevlisi Mikail Bülbül ve Prof.Dr. Tatiana Spataru katıldı.

Mardin Artuklu Üniversitesi akademisyenlerine özel ilgi gösteren Apolllonia Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vasile Burlui akademik heyetin bilimsel tebliğleriyle katılım göstermesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek üniversiteler arası kültürel ve bilimsel işbirliğini oluşturmak için çaba sarf edeceğini ifade etti.

Mardin Artuklu Üniversitesinin farklı kültürlerle bütünleşme vizyonundan çok etkilendiğini belirten Burlie, Apolllonia Üniversitesi ile Mardin Artuklu Üniversitesi arasında geniş yelpazede çok boyutlu bilimsel işbirliği kurmak amacıyla en yakın fırsatta üniversite yönetiminden oluşan bir heyetle beraber Mardin’i ziyaret edeceklerini söyledi.

Önümüzdeki günler de sunulan tebliğlerin kitap olarak basılacağı sempozyuma Yaşayan Diller Enstitüsü öğretim üyelerinin katılmasını önemli bulduğunu belirten Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ağırakça, Yaşayan Diller Enstütüsü bünyesinde görev yapan akademisyenlerle uluslararası tanınırlığı olan bir akademik yapı oluşturacaklarının altını çizerek:

“Daha önce de ifade ettiğim gibi Kürt dili üzerine yapacağımız bilimsel araştırmalar ve yayınlarımızla kısa süre içerisinde, Paris ve Brüksel Kürt Enstitülerinden daha tanınır ve faal hale geleceğiz. Bu nedenle uluslararası akademik sempozyumlara hocalarımızın tebliğleriyle katılımını önemsiyor ve destekliyorum ” dedi.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü